3 lessen in vertrouwen uit de klimsport

Een management goeroe vroeg me laatst: “Stel dat ik een pistool tegen je hoofd zet, waar kies je dan voor: vertrouwen of controle?”

De vraag hield me flink bezig en ik realiseerde me dat ik in de afgelopen 8 jaar als teamleider bij ASML enorm gegroeid ben als manager en dat een groot deel van deze groei komt door mijn ervaringen in de klimsport. Tijd om eens een aantal dingen op een rij te zetten. Ben jij ook een leidinggevende in de groei? Dan is dit een interessant artikel voor jou.

In gesprekken met collega teamleiders, over de stelling waarmee ik dit artikel begon, bespraken we de volgende onderwerpen:

 • vertrouwen
 • controle
 • delegeren

Iedereen is het eens dat je de mensen om je heen moet vertrouwen (zie ook: Het fundament onder samenwerken) en zelfstandig moet laten opereren. Toch staan de managers om ons heen vaak snel klaar met goedbedoelde adviezen. Men gaat eraan voorbij dat het mensenwerk blijft en dat de sleutel tot succes zich niet gemakkelijk laat vinden. Wat voor een persoon goed werkt, werkt voor een ander juist averechts. Uiteraard, als je de middelen goed inzet is dat beter voor jou en vooral voor de mensen om je heen. Maar dat betekent dat je een visie hebt op leiderschap:

 • Waar ga je heen met je team?
 • Wie speelt op welke positie?
 • Wat is het doel en met welke resultaten zijn we tevreden?
 • Hoe staat het eigenlijk met het onderlinge vertrouwen?
 • Welk kader geef je mee?

Het is mensenwerk en er is geen makkelijke richtlijn voor wat wel werkt en wat niet werkt. Net zoals je je leiderschapsstijl aanpast aan de situatie, hangt ook de inzet van deze tools en de manier waarop af van de situatie.

Als fanatiek klimmer kom ik de onderwerpen vertrouwen, controle, delegeren en empoweren ook op de rots of in de bergen tegen. Je moet je klimpartner(s) 100% kunnen en durven vertrouwen. Anders bestaat de kans dat je jezelf of je partner(s) ernstig blesseert.

Lessen uit de klimsport Marco de Boer 

Mijn 3 lessen over vertrouwen uit het klimmen:

 1. Wees eerlijk over jezelf, maak je angsten / zorgen bespreekbaar
 2. Durf beslissingen (snel) te nemen
 3. Handel resoluut en daadkrachtig

Wees eerlijk

Soms voel je bij het klimmen dat het je dag niet is: Je bent niet helemaal fit of je zit er mentaal doorheen. Dat is niet het moment om voorop te lopen of de zwaarste last te dragen. Wees eerlijk over jezelf, dat is voor jou en je team het beste. Dit geeft het team de ruimte om het probleem gezamenlijk op te lossen. In mijn dagelijkse praktijk als TL betekent dat, dat ik open ben over wat ik weet en dat ik mijn team uitnodig bij het vinden van oplossingen.

Durf te beslissen

Bij beslissen hoort twijfel. Is dit wel de juiste beslissing? Is er genoeg informatie om een keuze te maken? Ook bij voldoende informatie om een gewogen keuze te maken, overheerst de angst dat de keuze waar we voor staan de verkeerde is. Dit verbetert niet door te wachten of door het verzamelen van meer van “dezelfde” informatie. Er is moed en durf nodig om te zeggen: “OK, we hebben ons best gedaan, het risico wat hoort bij een foute keuze is vanaf hier acceptabel.” Bij het klimmen, betekent dat wanneer je niet weet of je linksaf of rechtsaf moet, dan maar zo snel mogelijk de beste gok te nemen. Het is beter er na een half uur achter te komen dat je verkeerd loopt en een uur kwijt raken dan uur lang besluiteloos zitten tobben en twijfelen.

Handel resoluut

Een belangrijke randvoorwaarde voor empowerment is een veilige omgeving creëren. Een plek om fouten te maken om mensen te laten leren. Als manager bewaak je continue die speelruimte. Je wilt je team behoeden voor fouten die het team of het bedrijf schaden. Dat betekent in de praktijk, dat je afhankelijk van het moment, je team meer of minder stuurt. Als je dit op een manier doet waarbij het team het eigenlijk niet merkt, is dat natuurlijk het mooist. Maar als iets uit de hand loopt, is er een duidelijke en daadkrachtige ingreep noodzakelijk. Bij het klimmen, vraagt dit bij een gevaarlijke situatie dat je de verantwoordelijkheid neemt om direct in te grijpen. Immers als het verder uit de hand loopt, komen er mensenlevens in gevaar.

Het mooie aan klimmen is dat je niet de extreme situaties op hoeft te zoeken om dit te ervaren. Ook in een klimhal in het vlakke Nederland zie je klimmers op allerlei niveaus met deze onderwerpen bezig. Door op die manier met het onderwerp vertrouwen bezig te zijn, is een extreem gedachten-experiment waarmee ik dit artikel begon niet nodig.

Wil je dit zelf eens ervaren? In alle klimhallen in Nederland bieden een introductie-les klimmen aan waarbij je na een aantal sessies al in staat bent om zelfstandig te klimmen in de hal. In de training “Verleg je grenzen”  die wij als Performance Company geven staat het klimmen ook centraal. Dus geef je snel op en dan zien we elkaar in de klimhal.